Impresii > Luna de Miere - Zanzibar / Noiembrie 2016

Luna de Miere - Zanzibar / Noiembrie 2016

de Anca-Alexandra si Sebastian Gorgan


Noi am ales sa ne petrecem luna de miere pe taramuri africane, in Zanzibar. Ne-am planificat concediul pentru luna noiembrie, desi am avut cateva emotii pentru ca in perioada asta, in Tanzania, este sezonul ploios. Totusi, ajunsi acolo, am prins doar o singura ploaie torentiala in Stone Town, in timp ce pe coasta de est a insulei au fost doar zile insorite. In procesul de planificare a concediului am colaborat foarte bine cu Vladimir Voitovici de la agentia Travel Matters care ne-a ajutat sa gasim cel mai potrivit mix de servicii pentru bugetul nostru astfel incat sa profitam la maxim de fiecare banut. Ne-a placut sa lucram cu Vladimir, este un tip foarte de treaba si disponibil la orice ora pentru orice intrebare – iar noi chiar am avut multe intrebari. Ne-a trimis poze de la hotel si ne-a dat detalii practice despre cum sa ne pragatim pentru excursie. Prin agentia de turism Travel Matters ne-am luat transportul si cazarea de tip demipensiune la hotelul de 5 stele, Dream of Zanzibar.

Traseul

Plecarea spre Zanzibar a fost din Timisoara. Dis de dimineata am zburat cu Ryanair spre Bucuresti, de acolo am zburat cu FlyDubay spre Zanzibar Town cu escala de 7 ore in Dubai, iar dupa 28 de ore am ajuns la destinatie. Am profitat de escala in Dubai si am facut un tur de oras cu taxiul pe timp de noapte. Am nimerit un taximetrist foarte de treaba care ne-a plimbat cam 2 ore jumate pe la cele mai interesante obiective, ne-a recomandat cateva puncte cheie de pe The palm de unde am putut admira luminile orasului si a stat dupa noi sa facem poze si sa ne delectam cu peisajele impresionante. In total am parcurs 120 km pentru care am platit aproximativ 90$.

In Zanzibar Town am ajuns dimineata, pe la ora 9. Acolo ne-a asteptat o masina care ne-a dus direct la hotel. Aeroportul lor este micut si nu seamana deloc cu cele din Europa. Ai impresia ca esti intr-o hala mare, fara prea multe urme de tehnologie. De exemplu: livrarea bagajelor de la avion se face manual, un angajat vine cu gentile dupa el.

Hotelul Dream of Zanzibar

Dream of Zanzibar se afla pe coasta de Est a insulei si este un adevarat resort de 5 stele. Serviciile sunt foarte bune, camere mari si curate iar mancarea este diversificata. Resortul are doua piscine, plaja privata si organizeaza tot felul de activitati zilnice pentru turisti.

Excursii si activitati in Zanzibar

In cele 10 zile petrecute pe insula condimentelor ne-am ocupat timpul cu 15 excursii si experiente in afara resortului. Experienta de top a fost, fara indoiala, inotul cu delfinii salbatici in largul oceanului Indian. Pe langa asta am facut snorkeling, ne-am jucat cu broastele testoase, am vazut plaje superbe, ne-am balacit in ape turcoaz si foarte calde, am mancat delicatese din ocean si am aflat cate putin din istoria Zanzibarului. Vezi poze si detalii despre excursii in articolul: Ce am facut in Zanzibar.

Masaii din Zanzibar si localnicii

Masaii sunt foarte intalniti pe plajele din Zanzibar. Acestia sunt un fel de vanzatori ambulanti care incearca in orice moment sa iti vanda ceva. Au o poveste interesanta in spate si sunt niste personaje foarte colorate si prietenoase. Oriunde vei decide sa iti petreci concediun in Zanzibar, sigur vei da peste ei, asa ca ti-am pregatit un scurt "ghid de supravietuire" printre Masai: Despre Masaii din Zanzibar.

Detalii utile despre Zanzibar

Transportul - In Zanzibar se conduce pe partea sanga, ca urmare a protectoratului Britanic care s-a instalat la finalul secolului 19 si a tinut pana la mijlocul secolului 20. Au strazi asfaltate care leaga toate localitatile importante de pe insula iar transportul in comun este asigurat de taxiuri sau „autobuze” dala-dala – sunt camionete cu bena acoperita unde au cate o bancheta pe stanga si pe dreapta. De obicei, aceste mijloace de transport sunt foarte aglomerate – oamenii stau efectiv ca sardinele inauntru. Noi nu ne-am aventurat intr-o astfel de expenrienta. Poti chema un taxi la receptia hotelurilor (varianta mai scumpa) sau poti negocia un taxi cu localnicii sau „agentii de turism”/masaii de pe plaja.

Banii – Poti plati in dolari cam peste tot, doar ca poate nu la un curs foarte bun. In mod normal, cursul este de 2.100 shillings pentru un dolar. Noi i-am schimbat cam cu 2.000 shillings. In unele magazine din capitala preturile sunt direct in dolari. Localnicii accepta si eur dar este aceeasi poveste cu valoarea de schimb. Ar fi bine sa ai multi bani marunti cu tine pentru ca ti se cere bacsis destul de des, pentru absolut orice.

Vaccinuri – Noi nu ne-am facut absolut niciun vaccin. Am inteles ca daca vii din Europa si aterizeri direct in Zanzibar nu ti se cere niciun vaccin. Nici nu am vazut tantari sau insecte care sa para periculoase. Noi ne-am luat un Autan dar l-am folosit doar in prima seara sa prevenim piscaturile de tantari, doar ca nu i-am vazut.

Buget - Avand in vedere ca aveam asigurata mancarea si bautura la hotel, noi am mai cheltuit in jur de 1.000 de dolari pentru cele 10 zile, in care am inclus si plimbarea cu taxiul prin Dubai.

Suveniruri

In Zanzibar chiar ai de unde sa alegi suveniruri. Noi ne-am orientat spre magneti din lem, sapunuri facute local, sticlute cu esente de parfum, bratari de mana si picior, portocale verzi, mango si bineinteles, nisip si scoici de pe plaja pe care le-am aranjat frumos intr-un bol de sticla.

Ce am facut in Zanzibar
Insula este foarte frumoasa si ai multe optiuni de a o explora. In zona hotelului nostru erau multi „agenti de turism” locali care incercau sa ne vanda tot felul de excursii. Noi am optat sa mergem in cateva excursii organizate de Mr. Brown, unul dintre agentii de pe plaja care ne-a atras atentia. Luand mai multe excursii de la el, am obtinut preturi mai bune fata de alte oferte pe care le-am mai primit. Chiar a fost un tip de cuvant si ne-a intampinat inainte si dupa fiecare excursie, fiind interesat de cum ni s-au parut excursiile.

Inot cu delfinii in oceanul Indian

Aceasta a fost cea mai uimitoare experienta de care am avut parte in Zanzibar. Plecarea cu masina a fost la ora 6.30 dimineata. Din masina am sarit intr-o barcuta, unde ne-am echipat cu masti si clapari si am pornit spre larg. Odata ajunsi in zona vestita pentru delfini, acestia nu au intarziat sa apara. La fata locului erau mai multe barcute cu turisti, toti sarind la unison in apa, odata ce delfinii se aratau. Experienta de a inota la nici un metru de delfinii salbatici, in largul oceanului Indian, chiar a fost experienta de top al acestei vacante. Nimeni nu-ti garanteaza ca vei reusi sa vezi delfini, dar merita sa incerci. Noi am avut noroc sa dam peste un grup de delfini jucausi si fara frica de oameni.

Vizita in satul Pwani Mchangani

Excursia a fost organizata de hotel iar pentru asta iti recomand sa te pregatesti din Romania cu cateva cadouri pentru copii din sat: dulciuri, pixuri, creioane, carnetele, mici jucarii etc. Trebuie sa tii cont ca sunt multi si trebuie sa dai la fiecare cate ceva. Imediat ce le arati ca ai ceva pentru ei se napustesc peste tine si ai nevoie de ajutor ca sa ii linistesti. Oricum, grupul de turisti este insotit de personalul hotelului impreuna cu masaii de pe plaja, care se alatura grupului pe drum in sperata ca isi mai cresc sansele sa vanda ceva, iar acestia sunt de un real ajutor in comunicarea cu copii.
Satul Pwani Mchangani este locuit de musulmani, deci a trebui sa ne imbracam decent, mai ales femeile - cu fuste mai lungi, si umerii acoperiti. Am fost atentionati ca femeile din sat nu agreeaza sa fie fotografiate si ca ar trebui sa evitam asta pentru a nu creea probleme. Satul arata foarte rau, cladiri fara geamuri, copii multi, desculti si murdari, scoala nu avea geamuri si nici lumina. Cand am intrat in curtea scolii am avut impresia ca sunt doar cladiri parasite in jur. Am fost intampinati de un profesor al scolii care ne-a povestit putin despre sistemul lor.

Plaja Paje

Plaja din Paje este foarte frumoasa, curata si linistita. Zona de recif este departe de plaja asa ca te poti bucura de o apa calda, turcoaz si de mult nisip fin sub talpi, fara urme de alge. In Paje am intalnit multi kiteri, cateva baruri si afaceri locale. Locul parea sa fie mai animat decat plaja din zona hotelului nostru, Dream of Zanzibar. Masaii erau intr-un numar mai mic iar preturile lor erau mult mai acceptabile. Excursia asta am facut-o tot cu ajutorul lui Mister Brown - el ne-a oferit cel mai ok pret pentru sofer si masina.

Plaja Kendwa

Este cea mai populara plaja din Zanzibar. Se spune ca este cea mai frumoasa de pe insula pentru ca este mare si curata, fara alge (in Zanzibar nu prea gasesti plaje asa de mari). Plaja este foarte animata, cu baruri, restaurante si discoteci in aer liber. De aici poti admira un apus de soare scufundat in oceanul Indian. Din pacate, noi am nimerit cativa nori care i-au furat putin din potential, dar noi oricum ne-am bucurat la maxim de peisaj.

Satul Nungwi

Este un sat de pescari, pozitionat in extremitatea nordica a insulei. Este recunoscut pentru piata de peste si fructe de mare dar si pentru constructia de barci traditionale de pescuit, plase si alte accesorii pentru pescari - "fabrica" lor este chiar pe plaja, in aer liber, fara nicio restrictie de intrare in zona. Imediat ce te apropii de piata te loveste mirosul de peste. Noi am ajuns acolo pe la ora 12 iar piata era aproape goala. Am prins doar doi pescari care curatau cativa pestisori.

Snorkeling pe langa Mnemba

Dis de dimineata ne-am echipat cu ochelari de apa si labe, iar pe la ora 9 am ajuns pe plaja din Kaskazini de unde am luat o barcuta spre larg. Pe drum am avut noroc sa vedem si cativa delfini asa ca am sarit imediat din barca dupa ei. Din pacate, acestia s-au speriat de noi si au inotat mai mult pe fundul oceanului – cam pe la 10m de noi. Odata ajunsi deasupra unei zone cu recif, am sarit din nou din barca si am admirat pestisorii colorati. Am incercat inca un loc de snorkeling de langa insula Mnemba. Acolo apa a fost mai mica iar pestisorii mai prietenosi. I-am ademenit cu o bucatica de pepene rosu si asa i-am putut admira de la cativa centrimetri. Insula Mnemba arata extraordinar! Din pacate este proprietate privata – i-a fost cesionata lui Bill Gates pentru 25 de ani – si nu am avut voie sa ajungem pe plaja. Ne-am multumit doar cu reciful si pestisorii colorati de la cativa metri de insula. Excursia s-a incheiat cu un pranz copios pe plaja din Kaskazini: cartofi prajiti, calamari, caracatita, creveti si homari. Absolut delicios! Masa a fost pregatita intr-o baraca pe plaja, unde erau doar niste banci si cateva mese. Chiar daca nu esti pasionat de snorketling, pentru pranzul asta chiar merita sa faci efortul sa te trezesti dimineata devreme (in concediu) si sa mergi in excursia asta.

Prison Island

Prison Island, sau Bawe island, este o insula in apropiere de Zanzibar Town. Aceasta adaposteste o fosta inchisoare, un hotel, un restaurant cu mancare internationala si o rezervatie pentru broaste testoase de uscat. Acolo am putut sa hramim testoasele si am interactionat putin cu ele. Cea mai in varsta de acolo avea 194 de ani. A fost o experienta extraordinara sa putem fi asa de aproape de ele, sa le mangaiem si sa le hranim. Reactiile lor la mancare au fost foarte simpatice.

Broastele testoase de apa

Testoasele de apa nu sunt la fel de mari ca si cele de uscat, dar au aceeasi lentoare si eleganta in miscare. Un alt lucru in comun este pofta de mancare. Noi le-am rasfatat cu alge de mare si pareau foarte incantate. Se pare ca aceste testoase sunt salvate din plasele pescarilor si sunt aduse in acest centru pentru recuperare, iar dupa cateva luni sunt eliberate in larg. Noi am avut ocazia sa si inotam cu ele. Nu erau foarte dornice de interactiune asa ca a trebuit sa le ademenim cu alge. Strategiea a functionat de minue.

Zanzibar Town

Orasul trebuie neaparat vizitat cu un ghid dupa tine pentru ca are foarte multa istorie, iar distantele de mers pe jos sunt acceptabile. Pranzul l-am luat in restaurantul de pe acoperisul hotelului Maru Maru, o locatie vizitata de personalitati internationale: Bill Clinton, Dakota Fanning, Jesse Eisenberg. De acolo am avut un view deasupra orasului – asa observi starea de deteriorare a cladirilor si gunoaiele de printre acestea. In capitala, mai poti vizita: casa lui Fred Mercury, portul, vechea fortareata, Forodhany Garden, prima catedrala Crestina din Africa de est, piata de condimente si carne (in special peste) sau zona in care se facea comertul cu sclavi. Aici chiar gasesti un mic muzeu despre istoria sclaviei in Zanzibar. Intrarea este de 5$.

Jozani Chwaka Bay National Park

Acest parc – padure tropicala – adaposteste ultimele exemplare de maimute din rasa Red Colobus. Dupa prima impresie, par cuminti, foarte lenese si adora sa doarma atarnate prin copaci. Tot acolo am putut vedea paduri de mahon si alte plante exotice. Pentru aceasta vizita am avut parte de un ghid doar pentru noi. Ghidul a fost foarte amabil dandu-ne tot felul de detalii despre plante si animale.

Padurea de Mangrove

Odata ajunsi in padurea Jozani, ghidul ne-a dus si in padurea de mangrove. Acolo era amenajat un pod destul de lung cu un traseu sinusios printre copaci. A fost foarte interesant sa ne plimbam la inaltime, peste radacinile incalcite de mangrove.

Turul condimentelor

Aceasta excursie este de fapt o vizita la o ferma de fructe si condimente. Aceasta are o zona special amenajata pentru turisti unde au cateva exemplare din fiecare specie. Fiecare grup de turisti primeste cate un ghid, in functie de limba vorbita: engleza, italiana, germana. Noi am avut noroc sa nimerim un ghid foarte documentat. Ne-a explicat in detaliu despre fiecare planta din ferma. A fost foarte interesant sa aflam ca ananasul creste in tufe sau ca batoanele de scortisoara sunt facute din trunchiul copacului de scortisoara – trunchiul de regenereaza in cazul in care se taie bucatele din coaja – sau ca planta de vanilie adora umbra si este de fapt o planta care creste pe alti copaci, niciodata de una singura. Turul s-a incheiat cu o degustare de fructe: papaia, portocale verzi, pepene rosu, pomelo si ananas - in Zanzibar am mancat cel mai bun ananas, chiar mai bun decat in Brazilia. Bineinteles, nu am plecat de acolo fara o demonstratie de abilitati de catarare in palmier cu tot felul de stiluri de catarare, invarteli si sarituri la inaltime.

Plimbare cu bicicletele pe plaja

Este cea mai ieftina optiune de a explora zonele invecinate. Noi am reusit sa negociem 2 biciclete pe 2 ore la 10$. Ne-am luat apa la noi si am pornit de-a lungul plajei, spre Nordul insulei. La vreo 6 km de Dream of Zanzibar ne-am oprit la o terasa cu view spre ocean. Dupa ce am analizat atatia kilometri de plaja, am ajuns la concluzia ca plaja hotelului nostru este cea mai ok. In total am pedalat aproximativ 12 km - o miscare binevenita dupa ce ne-am facut atatea pofte culinare.

Rasaritul din oceanul Indian

Chiar in ultima noastra zi pe insula ne-am aventurat la un rasarit pe plaja, cu noaptea in cap. Am nimerit cativa nori dar tot a fost spectaculos. Mi-ar fi parut rau sa fi plecat si sa nu-l fi vazut. Cu ocazia asta am prins si cativa localnici care mergeau la pescuit.

Despre Masaii din Zanzibar
Masaii sunt foarte intalniti pe plajele din Zanzibar. Acestia sunt un fel de vanzatori ambulanti care incearca in orice moment sa iti vanda ceva. Sunt foarte insistenti dar in acelasi timp si foarte prietenosi. Ei sunt, de fapt, din Tanzania, de pe continent, si vin in Zanzibar doar in perioada turistica (iunie - martie) sa vanda suveniruri inspirate din cultura lor. Unii au magazine – niste baraci din paie si lemn - iar altii umbla cu traista cu produse dupa ei. Ii diferentiezi foarte repede de localnici pentru ca au straie specifice: niste saluri colorate pe post de haine, dreduri frumos aranjate si multe bijuterii prin par, gat, pe la incheieturile mainilor si a picioarelor.

Masaii din zona hotelului nostru erau foarte numerosi. Acestia aveau si o zona comerciala destul de mare, unde vindeau suveniruri, excursii sau servicii de masaj in baracile lor de pe plaja. Strategia lor era sa se imprieteneasca cu tine cat mai rapid si sa te convinga sa vii cat mai curand pe la magazinele lor. Te saluta prietenos, imediat incep discutia cu tine cu zambetul pe buze, se arata interesati de tine si de cum te simti in tara lor si nu in ultimul rand, iti invata numele instant - poti fi sigur ca nu-l uita pana cand pleci. Pe noi ne-au salutat si ne-au zis direct pe nume, in fiecare zi. Daca nu reuseau sa te aduca in magazine direct, se asigurau ca le-ai tinut minte numele sau numele magazinelor lor, iar pentru asta aveau o alta strategie, pe langa multa insistenta. Mai exact, foloseau nume din cultura europeana: Peter Pan, Paulinio, Giginio, Mr. Brown, Clif Richards etc. Pentru magazine foloseau alte nume faimoase europene: IKEA, MAX MARA, Prada, Kaufland, Metro etc.

Toti Masaii vorbesc destul de bine engleza, ba chiar unii dintre ei au cunostinte avansate de italiana si germana. Se pare ca Dream of Zanzibar este detinut de un italian iar majoritatea turistilor cazati aici sunt din Italia si Germania. Pe parcursul vacantei noastre ne-am imprietenit cu unul dintre masai iar la final l-am invata cateva cuvinte in romana – cuvinte cheie in prosecul de vanzare. Prietenul nostru si-a luat notite si a promis ca va repeta cuvintele in fiecare seara - la cat de insistenti si ambitiosi par, nici nu ma indoiesc.

Negocierea cu Masaii

Masaii adora sa negocieze cu tine. Au rabdare sa te invarta pe toate partile si sa-ti serveasca argumente care mai de care mai plauzibile despre de ce nu pot scadea din pret. Toate negocierile se fac in scris, pe nisip sau cu pixul pe hartie. Ei iti spun pretul de pornire iar tu trebuie sa tragi cat mai in jos de el. In interactiunea cu ei am observat ca toti au cam aceeiasi pasi de negociere:
Pasul 1: iti ofera un prim pret exagerat de mare
Pasul 2: iti fac o oferta speciala, doar pentru tine, cam cu -15%
Pasul 3: iti ofera un ultim pret, tot special pentru tine, cam cu -30% din pretul initial. Iti si mentioneaza ca sub pretul asta nu pot scadea pentru ca nu le mai iese niciun profit.
Pasul 4: incheiati negocierea la -50% sau chiar si mai mult. Trebuie sa mentionez ca nu in toate cazurile poti coborî pretul atat de jos, depinde foarte mult de cat de mult se exagereaza cu pretul de pornire.

Trebuie sa te tii tare pe pozitie si sa-ti oferi pretul dar mai ales sa rezisti oricarui argument de tip emotional – Masaii se pricep foarte bine sa apeleze la emotiile turistilor, de ex: ei sunt saraci si ii sustii daca cumperi de la ei, ii ajuti sa-si cumpere mniam-mniam/ mancare, zic ca au multi copii acasa, produsul se fabrica foarte greu (desi se vede clar ca e facut la masina, in serie) etc. Intr-adevar, tanzanienii chiar o duc greu dar decizia este la tine daca vrei sau nu sa cumperi la supra pret. Noi am cumparat suveniruri mai ieftine sau mai scumpe, cam la jumatate din preturile cerute de ei iar uneori chiar si mai putin – depindea foarte mult de cat de indraznet era vanzatorul sa-ti exagereze pretul initial. Un singur Masai ne-a oferit din prima pretul corect doar ca atunci nu aveam bani la noi si a ramas ca trecem in alta zi si bineinteles ca a 2-a oara (cam la o saptaman) isi incerca norocul cu un supra pret. E interesant sa negociezi cu ei pentru ca sunt tot timpul zambitori si deschisi la negociere, dar daca vrei sa faci mai multe achizitii din mai multe baraci, devine foarte obositor.

Comparand preturile produselor de pe plaja cu ce am gasit in aeroport sau in magazinele de suveniruri din centrul capitalei, Stone Town, preturile cerute de Masaii din zona hotelului Dream of Zanzibar erau cu mult mai mari. Chiar daca incercai sa negociezi cu ei, cu greu ajungeai la aceleasi preturi. Avand in vedere ca Masaii nu dadeau bonuri, teoretic, profitul lor era mult mai mare decat cel al magazinelor autorizate iar viata lor ar trebui sa fie foarte prospera. Totusi, nu parea sa fie asa si ma intreb de ce ...

Hotelul Dream of Zanzibar - in linii mari

Dream of Zanzibar se afla pe coasta de Est a insulei. Este un resort superb, cu multa verdeata - fiecare coltisor este aranjat cu iarba, flori si palmieri – au 2 piscine publice, un centru spa cu sauna, masaj si o sala de fitness, un restaurant cu servire tip bufet cu mancare foarte buna si cam pentru toate gusturile si cateva restaurante tematice (italian, african, sushi, sea food, grill, fast food, arabic). In cele 10 zile cat am stat acolo ne-am cam facut de cap din punct de vedere culinar. Era foarte greu sa te opresti la un singur fel de mancare la cate optiuni aveai.
Camera de hotel a fost foarte mare, cu televizor, aer conditionat si terasa generoasa. Patul avea baldachin, cu o panza anti tantari deasupra. Baia era si ea mare, cu chiuvete duble si cabina de dus de sticla. Cameristele ne schimbau prosoapele in fiecare zi si ne aranjau patul cu flori si frunze de prin gradini iar in timpul cinei, intrau inca o data si pregateau patul de somn. Chiar a fost o experienta de vis sa stam 9 nopti la Dream of Zanzibar si l-as recomanda oricand, mai ales pentru honeymoon.

Interactiunea cu angajatii

Angajatii hotelului te intampina la orice ora si in orice ipostaza cu salutul lor in swahilli – „Jambo”, care este pronuntat foarte mieunat si cu zambetul pe buze: „Jambooo”. Cu o astfel de atitudine nu ai cum sa nu le raspunzi la fel si sa iesi din orice stare de plictis, incruntare sau suparare. De obicei, discutia continua cu intrebari despre cum te simti, daca totul este ok, daca ai dormit bine sau cu ce te pot servi. In incheiere primesti un Hakuna Matata, tot cu zambetul pe buze.
Nu stiu daca aceasta amabilitate si grija pentru turisti este un lucru general valabil pe intreaga insula dar pot sa spun ca in orice interactiune pe care am avut-o cu localnicii, in cele 10 zile de concediu, nu am avut nicio experienta negativa. Ne-am simtit in siguranta si pe maini bune. Chiar in ziua in care am ajuns am uitat un telefon in taxiul care ne-a adus la hotel. Dupa ce am coborat din masina si ne-am instalat in receptia hotelului, soferul a verificat masina inainte de plecare, revenind la noi cu telefonul ratacit. Acelasi lucru s-a intamplat si cu un aparat foto uitat pe o barca.

Activitati la hotel

Hotelul asigura in fiecare zi activitati, precum: yoga, pilates, aquagym, tenis de masa, voley pe plaja, cursuri de limba swahilli sau excursii scurte in satul de pescari din apropiere (Pwani Mchangani). Seara, intre 7 si 11 am avut parte de muzica live sau showuri cu trupe locale de entertaineri: dansatori, gimnasti, cantareti. In unele seri, cinele au fost tematice, cu mese aranjate pe plaja sau in jurul piscinei.

Piscinele hotelului

Una dintre piscine, cea mica, este retrasa intre cladirile cu 1 etaj destinate turistilor. Noi ne-am bucurat de un view frumos spre piscina dar din pacate nu am apucat sa ne folosim de ea prea mult pentru ca am avut multe alte atractii. Piscina cea mare arata mult mai bine, inconjurata de palmieri si verdeata. De aici poti vedea si turcoazul oceanului in departare. Tot aici ai la dispozitie un bar - singurul loc in care gasesti o cafea buna - si sezlonguri pe care le poti folosi gratuit.
Daca inaintezi spre ocean dai peste o zona de plaja a hotelului care este separata de cea publica (un fel de terasa inaltata din nisip) accesul fiind restrictionat de paznicii hotelului. De aici poti coborî spre oceanul turcoaz care iti ia ochii instant. Totusi, nu apuci bine sa pui piciorul in apa ca esti deja asaltat de prietenosii beach boys sau masai.

Plaja si apa

Dream of Zanzibar se bucura de o plaja frumoasa, indeajuns de mare, cu nisip alb si o apa calda, turcoaz. Fluxul si refluxul oceanului se resimt foarte puternic pe plaja. Pe parcursul sederii noastre am observat ca mareele sunt influentate de fazele lunii. Mai exact, in primele zile din concediu am fost cam dezamagiti de plaja pentru ca pe timpul zilei apa era retrasa pana la 2 km de hotel. O puteai vedea doar in departare iar ca sa ajungi la ea trebuia sa treci prin zone cu arici de mare, scoici, pietris, dar si printr-o zona de recif cu forme ascutie. Noi ne-am aventurat de doua ori sa facem acest traseu desculti iar talpile noastre au cam avut de suferit. Ideal ar fi sa vii pregatit de acasa cu o pereche de papuci de apa din cauciuc/silicon.

In zilele urmatoare, am observat ca apa incepuse sa fie din ce in ce mai prezenta pe plaja, pe timpul zilei. In acelasi timp, luna se indrepta spre o forma mai plina. Zilele care au urmat au fost de vis! Apa linistita, calda, si albastra, pe alocuri turcoaz sau verde. Noi am verificat o portiune de aproximativ 6 km de plaja, si am ajuns la concluzia ca plaja din dreptul hotelului era cea mai ok pentru balaceala pentru ca avea o zona destul de mare de nisip acoperit de apa. In alte parti, zona de recif era foarte aproape de plaja, fiind cam incomod sa calci pe acolo. Mai mult, in multe zone erau foarte multe alge de mare atat in apa cat si pe nisip.

Dream of Zanzibar a fost cadrul perfect pentru luna noastra de miere. Am intalnit multe cupluri de tineri casatoriti, dar si cateva la varsta a 3-a. Oricum, locatia asta este numai buna pentru relaxare si sarbatorirea iubirii. Cand am ajuns acolo nu concepeam ideea de a lenevi toata ziua la soare/umbra doar ca intr-un astfel de cadru am reusit sa ne dam un reset si sa iesim din "action/working mood", cel putin pentru cateva zile.

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.